Tarkista kenen vastuulle havaittu vika kuuluu
Isännöinti hoitaa taloyhtiön osakehuoneistorekisteriin.
Osakehuoneistorekisteri on herättänyt kysymyksiä taloyhtiössä. Valtakunnalliseen osakehuoneistorekisteriin kootaan sähköisesti kaikki asunto-osakkeiden omistajatiedot, ja samalla luovutaan paperisista osakekirjoista.
Ennen vuotta 2019 perustetut taloyhtiöt siirtyvät Maanmittauslaitoksen ylläpitämään rekisteriin 3,5 vuoden siirtymäajan kuluessa. Käytännössä siirtoja päästään kuitenkin tekemään loppuvuodesta 2020 alkaen. Uudet taloyhtiöt tulivat rekisterin piiriin jo tammikuusta 2019 lähtien.
Vastuu osakehuoneistorekisteriin siirtymisestä on taloyhtiöllä, mutta käytännön siirtotyön hoitaa isännöintiyritys.
Paperisen osakekirjan mitätöinnistä eli muuttamisesta sähköiseksi omistusmerkinnäksi huolehtii jokainen osakkeenomistaja itse. Tämä tapahtuu kuitenkin vasta sen jälkeen, kun taloyhtiön omistajatiedot on siirretty osakehuoneistorekisteriin.
Osakkaille tiedotetaan erikseen, kun taloyhtiö on liitetty mukaan rekisteriin. Tämän jälkeen annetaan tarkemmat ohjeet. Lisätietoja osakekirjan mitätöinnistä löytyy Maanmittauslaitoksen www.maanmittauslaitos.fi/huoneistot-ja-kiinteistot -sivustolta.
Asbestilaki ja asbestiasetus – eli Laki eräistä asbestipurkutyötä koskevista vaatimuksista (684/2015) ja Valtioneuvoston asetus asbestityön turvallisuudesta (798/2015). Sääntelyllä pyritään turvaamaan erityisesti asbestin parissa työskentelevien, mutta myös loppukäyttäjien eli asukkaiden, turvallisuus. Aluehallintoviraston ohjeistusten mukaan purettavien materiaalien asbestipitoisuus tulee etukäteen selvittää käytännössä kaikissa rakennuksissa, jotka ovat valmistuneet ennen vuotta 1994.
Rakennuttajan tai muun rakennushanketta ohjaavan tai valvovan tahon velvollisuuksiin kuuluu varmistaa, ettei purettavissa rakenteissa ole asbestia (asbestikartoitus) ja huolehtia, että purkutyötä tekemään valitaan asbestipurkutyöhön oikeutettu henkilö tai yritys.
Asetus koskee taloyhtiötä, kun yhtiön suunnitelmissa on purkamista vaativa urakka, ja rakennus on valmistunut ennen vuotta 1994.
Erityisen runsasta asbestin käyttö oli vuosina 1963-1979. Asbestia on käytetty rakentamisessa muun muassa putkieristeissä, ruiskutuseristeenä, tasoitteissa, kiinnityslaasteissa, maaleissa, liimoissa, rakennuslevyissä, ilmastointikanavissa, muovimatoissa, saumauslaasteissa, kaakeleissa, vinyylilaatoissa, palokatkoeristeissä, ovissa, etenkin palo-ovissa, proppausmassoissa sekä vesikatto- ja julkisivumateriaaleissa.
Asbestikartoituksen saa suorittaa asiaan riittävän perehtynyt henkilö. Riittävällä perehtyneisyydellä tarkoitetaan perehtyneisyyttä asbestiin, sen esiintymiseen ja rakenteiden purkamiseen sekä suunnitellun kartoituksen laadun laajuuden edellyttämää ammatillista osaamista.
Jos osakas aikoo tehdä tai teettää huoneistoremontin, hänen tulee teettää vaadittavissa tapauksissa asbestikartoitus purettaviin materiaaleihin. Huoneiston remontti-ilmoitus voidaan hyväksyä vasta asbestikartoituksen jälkeen.
Taloyhtiön piha-alueella on rajallinen määrä autopaikkoja, joten pysäköithän autosi ja muut kulkuneuvosi oikein niille varatuille paikoille. Vieraspaikat on tarkoitettu muille kuin talon asukkaille ja vastaavasti varatut autopaikat eivät ole vieraiden käytössä.
Auton parkkeeraus ei saa tukkia pelastusteitä, tai estää talvella lumien auraamista ja pihan hiekoittamista. Muuttotilanteissa auton tai peräkärryn voi hetkellisesti pysäköidä talon eteen.
Omaa käytössä olevaa autopaikkaa ei saa siirtää toiselle asukkaalle tai muuton yhteydessä uudelle huoneiston omistajalle, vaan kaikki varaukset tapahtuvat isännöintiyrityksen kautta.
Voit tiedustella vapaita autopaikkoja isännöintiyrityksestä.
Pähkinähoidon isännöimien taloyhtiöiden pankkisopimuksiin on lisätty toiminto e-laskujen lähettämisestä osakkaille ja asukkaille. Verkkopankkia käyttävät osakkaat ja asukkaat voivat jatkossa valita vastikelaskun vastaanottotavaksi e-laskun, tilaamalla e-laskun omasta verkkopankistaan. Tilausta varten tarvitaan vastikelaskun viitenumero, joka löytyy mm. edellisestä laskusta.
E-lasku toimitetaan suoraan verkkopankkiinne, jossa lasku ja siitä muodostettu maksutoimeksianto ovat nähtävissä. Voitte halutessanne muuttaa e-laskun maksutiliä tai aikaistaa eräpäivää.
E-lasku ilmoitus tulee tehdä omassa verkkopankissa viimeistään kuukauden 15pv jolloin seuraavan kuun maksut ehtivät laskutukseen.
Hissiä saa käyttää vain ohjeita noudattaen. Muutoissa tulee ottaa huomioon painorajojen lisäksi se, ettei hissin ovia ja muita pintoja naarmuteta. On syytä varmistua siitä, että oven ja hissin väliseen rakoon ei jää mitään.
Hissistä ei lopu ilma ja apu tulee nopeasti, kun hissiin jäämisestä ilmoittaa. Huoltomiehillä tai talon asukkailla ei ole oikeutta avata hissin ovea päästääkseen pois pinteeseen joutuneet. Työn saa tehdä vain hissiasentaja tai erikoiskoulutuksen saanut henkilö.
Hissien vikailmoitukset:
Schindler: 0203 20500
Kone: 0800 150 63
Asunto-osakeyhtiölaki vuodelta 2010 sallii osakkaan ainoastaan maalata ja tapetoida huoneistoaan. Kaikki muu remontointi on luvanvaraista.
Huoneiston muutostyö/remontti kestää yhdestä useampaan viikkoon – riippuen siitä, mitä tehdään.
Jotta muutostyö lähtee liikkeelle, on osakkaan haettava lupaa muutostyölle taloyhtiön hallitukselta.
Taloyhtiön hallitus käsittelee kokouksessaan muutostyöhakemuksen, joka on lähetetty isännöitsijälle.
Taloyhtiön hallitus päättää kokouksessaan, antaako se luvan muutostyölupaan.
Ilman taloyhtiön hallituksen kirjallisesti antamaa lupaa ei remonttia saa aloittaa.
Liitteinä muutostyölupahakemukseen on hyvä liittää tieto, mitä aiotaan tehdä mm. kuvat, piirustukset, lupahakemukset (jos viranomaislupia tarvitaan).
Urakoitsijatiedot tulee toimittaa hyvissä ajoin isännöitsijälle, joista ilmenevät rakennus-, lvi- ja sähköurakoitsijoiden nimet, yhteystiedot ja y-tunnukset.
Tärkeää on tarkastaa aina, että he ovat suorittaneet yhteiskunnalliset velvoitteensa, kuten verot, sosiaaliturvamaksut ja eläkkeet, jotta näistä ei myöhemmin synny hankaluuksia. Jotkut yritykset kuuluvat tilaajavastuu.fi -rekisteriin, joka ylläpitää maksullista rekisteriä, josta ilmenee, että velvoitteet on suoritettu.
Siinä vaiheessa, kun muutostyölupa on saatu, toimittaa hallinnollinen isännöitsijä muutostyölupahakemuksen eteenpäin tekniselle isännöitsijälle tai hänen sijaiselleen.
Vuoden 1994 ennen tehdyissä rakenteissa: kiinnityslaasteissa, tasoitelaasteissa, liimoissa yms. saattaa olla asbestia. Mikäli tehdään muutoksia rakenteisiin, joissa saattaa olla asbestia, niin asbestikartoitus ja analyysi on pakko teettää. Asbestianalyysin jälkeen selviää, voidaanko remonttia jatkaa vai joudutaanko tekemään purku nk. asbestipurkuna. Ilman asbestikartoitusta ja analyysiä ei remonttia ole lupaa aloittaa.
Huoneiston muutostyössä pidetään katselmuskokouksia sen mukaan, kun katsotaan ne aiheellisiksi.
Tekninen isännöitsijä sopii osakkaan ja urakoitsijan kanssa muutostyön aloituksen ajankohdan, jolloin pidetään aloituskokous. Aloituskokouksessa sovitaan, miten remontissa edetään ja kehen ollaan yhteydessä ja missä vaiheessa.
Tällaisia muutostyöitä ovat mm. lattiamateriaalin vaihdos muovimatosta laminaattiin tai lattialaatoitukseen, mahdolliset seinien poistot jne.
Muut tarpeellisiksi, yhteisesti sovitut katselmukset pidetään, jotta remontti/muutostyö etenee osakkaan ja taloyhtiön kannalta katsoen suotuisasti.
Loppukatselmuksessa todetaan, että kaikki on toteutettu, kuten on sovittu.
Muutostyöstä tehdään raportti, jossa on päivämäärät, jolloin tarkastukset on tehty ja kuvat kohteesta eri vaiheissaan.
Muutostyö katselmukset ovat osakkaalle maksullisia. Lasku katselmuksista lähetetään, kun urakka on päättynyt ja loppukatselmus on pidetty. Laskun liitteenä on raportti katselmuksista.
Tee muutostyöilmoitus täältä.
Selvitä mikä asunto on kyseessä, anna tarkka kuvaus häiriökäyttäytymisestä mieluummin kirjallisena. (Esim. Asunto Oy Mallitalon asunto 22, ovessa ei nimeä. Asukas soitti musiikkia lauantain vastaisena yönä klo 2-4, samoin sunnuntaiaamuna klo 5.00 eteenpäin, parvekkeelta lensi lisäksi roskia pihalle) Kuvaus toimitetaan isännöitsijän toimistoon.
Huom! Muista, että normaalit asumisäänet kuuluvat kaupunkielämään.
Jätehuolto saadaan toimimaan ja kustannukset pidettyä kurissa noudattamalla seuraavia ohjeita:
- Riko pahvilaatikot, käytä pahvin ja kartongin erilliskeräystä.
- Litistä maitotölkit ym., käytä pahvin ja kartongin erilliskeräystä.
- Täytä jätesäiliöt tasaisesti.
- Muista, että jätesäiliöt tyhjennetään myös loppuviikolla. Ota huomioon juhlapyhät ja vie paperit vasta seuraavaan tyhjennykseen.
- Älä jätä jätesäiliön kantta auki tai raolleen. Älä jätä pusseja tai muuta jätettä astioiden viereen. Irrallisesta jätteestä veloitetaan erikseen.
- Älä laita ongelmajätettä muun jätteen sekaan, vaan toimita se ongelmajätettä vastaanottaviin paikkoihin.
- Käytä hyötyjätteelle tarkoitettuja erilliskeräilyastioita.
- Remontista sekä huonekalujen ja kodinkoneiden uusimisesta koituva jäte on itse toimitettava kaatopaikalle.
Asunto-osakeyhtiölaki vuodelta 2010 sallii osakkaan ainoastaan maalata ja tapetoida huoneistoaan. Kaikki muu remontointi on luvanvaraista.
Keittiön muutostyö kestää yhdestä useampaan viikkoon.
Jotta muutostyö lähtee liikkeelle, on osakkaan haettava lupaa muutostyölle taloyhtiön hallitukselta.
Taloyhtiön hallitus käsittelee kokouksessaan muutostyöhakemuksen, joka on lähetetty isännöitsijälle.
Taloyhtiön hallitus päättää kokouksessaan, antaako se luvan muutostyölupaan.
Ilman taloyhtiön hallituksen kirjallisesti antamaa lupaa ei remonttia saa aloittaa.
Urakoitsijatiedot tulee toimittaa hyvissä ajoin isännöitsijälle, joista ilmenevät rakennus-, lvi- ja sähköurakoitsijoiden nimet, yhteystiedot ja y-tunnukset.
Tärkeää on tarkastaa aina, että he ovat suorittaneet yhteiskunnalliset velvoitteensa, kuten verot, sosiaaliturvamaksut ja eläkkeet, jotta näistä ei myöhemmin synny hankaluuksia.
Siinä vaiheessa, kun muutostyölupa on saatu, toimittaa hallinnollinen isännöitsijä muutostyölupahakemuksen eteenpäin tekniselle isännöitsijälle tai hänen sijaiselleen.
Vuoden 1994 ennen tehdyissä rakenteissa: kiinnityslaasteissa, tasoitelaasteissa, liimoissa yms. saattaa olla asbestia. Mikäli tehdään muutoksia rakenteisiin, joissa saattaa olla asbestia, niin asbestikartoitus ja analyysi on pakko teettää. Asbestianalyysin jälkeen selviää, voidaanko remonttia jatkaa vai joudutaanko tekemään purku nk. asbestipurkuna. Ilman asbestikartoitusta ja analyysiä ei remonttia ole lupaa aloittaa.
Keittiön muutostöissä pidetään vähintään kolme katselmuskokousta, jotka ovat osakkaalle maksullisia.
Tekninen isännöitsijä sopii osakkaan ja urakoitsijan kanssa muutostyön aloituksen ajankohdan, jolloin pidetään aloituskokous. Aloituskokouksessa sovitaan, miten remontissa edetään ja kehen ollaan yhteydessä ja missä vaiheessa. Mikäli epäillään, että keittiön lattia on märkä, se mitataan pintakosteusmittarilla.
Vesieristyskatselmus pidetään siinä vaiheessa, kun keittiön alakaapistojen alle on tehty vesieristys (yleensä muovimatolla, joka on tiivistetty), ennen kaapistojen asennusta. Muovimatto asennetaan allaskaapin ja pesukoneen alle ja nostetaan taka- ja sivureunoiltaan ylös, koska yleisin vesivahingon aiheuttaja on astianpesukoneen poistoletkun aiheuttama vuoto. Myös allasseinään tehdään kosteussively, jotta vältetään kosteuden siirtyminen vuodon sattuessa.
Loppukatselmuksessa todetaan, että kaikki toimii ja kalusteet ovat hyvin asennettu.
Keittiön muutostyöstä tehdään raportti, jossa on päivämäärät, jolloin tarkastukset on tehty ja kuvat kohteesta eri vaiheissaan.
Muutostyökatselmukset ovat osakkaalle maksullisia. Lasku katselmuksista lähetetään, kun urakka on päättynyt ja loppukatselmus on pidetty. Laskun liitteenä on raportti katselmuksista.
Tee muutostyöilmoitus täältä.
Asunto-osakeyhtiölaki vuodelta 2010 sallii osakkaan ainoastaan maalata ja tapetoida huoneistoaan. Kaikki muu remontointi on luvanvaraista.
Kylpyhuoneen muutostyö kestää kahdesta useampaan viikkoon ja voi venyä, jos havaitaan, että rakenteet ovat märkiä. Tällöin joudutaan kuivaamaan rakenteet ja tämä pidentää saneerausta.
Jotta muutostyö lähtee liikkeelle, on osakkaan haettava lupaa muutostyölle taloyhtiön hallitukselta.
Taloyhtiön hallitus käsittelee kokouksessaan muutostyöhakemuksen, joka on lähetetty isännöitsijälle.
Taloyhtiön hallitus päättää kokouksessaan, antaako se luvan muutostyölupaan.
Ilman taloyhtiön hallituksen kirjallisesti antamaa lupaa ei remonttia saa aloittaa.
Kylpyhuoneremontin yhteydessä tulee olla liitteenä tieto, millä tuoteperheellä kylpyhuoneen saneeraus aiotaan toteuttaa (Ardex, Weber, Kiilto jne.)
Urakoitsijatiedot tulee toimittaa hyvissä ajoin isännöitsijälle, joista ilmenevät rakennus-, lvi- ja sähköurakoitsijoiden nimet, yhteystiedot ja y-tunnukset.
Tärkeää on tarkastaa aina, että he ovat suorittaneet yhteiskunnalliset velvoitteensa, kuten verot, sosiaaliturvamaksut ja eläkkeet, jotta näistä ei myöhemmin synny hankaluuksia.
Siinä vaiheessa, kun muutostyölupa on saatu, toimittaa hallinnollinen isännöitsijä muutostyölupahakemuksen eteenpäin tekniselle isännöitsijälle tai hänen sijaiselleen.
Vuoden 1994 ennen tehdyissä rakenteissa: kiinnityslaasteissa, tasoitelaasteissa, liimoissa yms. saattaa olla asbestia. Mikäli tehdään muutoksia rakenteisiin, joissa saattaa olla asbestia, on asbestikartoitus ja analyysi pakko teettää. Asbestianalyysin jälkeen selviää, voidaanko remonttia jatkaa vai joudutaanko tekemään purku nk. asbestipurkuna. Ilman asbestikartoitusta ja analyysiä ei remonttia ole lupaa aloittaa.
Kylpyhuoneen muutostyön yhteydessä pidetään vähintään neljä katselmuskokousta, jotka ovat osakkaalle maksullisia.
Tekninen isännöitsijä sopii osakkaan ja urakoitsijan kanssa muutostyön aloituksen ajankohdan, jolloin pidetään aloituskokous. Aloituskokouksessa sovitaan, miten remontissa edetään ja kehen ollaan yhteydessä ja missä vaiheessa. Tällöin mitataan kosteus pintakosteusmittarilla kylpyhuoneesta.
Purkukokouksessa tarkastetaan pintakosteusmittarilla, että kylpyhuone/sauna on kuiva ennen, kuin jatketaan työtä eteenpäin. Jos kylpyhuone on kostea/märkä, otetaan ulkopuolinen tarkastusyhtiö toteamaan ja kartoittamaan vahingon laajuus. Samalla päätetään kuivatuksesta ja mahdollisista muista menetelmistä, jotka ovat tarpeellisia. Lattioiden kaadot voidaan katsoa erikseen, jos katsotaan se tarpeelliseksi nk. puhtaat pinnat tarkastuksessa, jolloin voidaan todeta, että pinnat ovat vesieristyskelpoiset.
Vesieristyskatselmus/tarkastus pidetään siinä vaiheessa, kun kylpyhuone on joko kokonaan tai osittain (seinät tai lattia) vesieristetty. Tällöin katsotaan silmämääräisesti, onko vesieristys tehty oikein seinä/lattialiitoksen, putkien läpivientien ja lattiakaivon osalta. Edellä mainittujen asioiden lisäsi otetaan koepala sekä lattiasta että seinästä, joista katsotaan siveltävän vesieristeen kalvopaksuus ja verrataan sitä luupilla, vesieristystuoteperheenvalmistajan ilmoittamaan kuivakalvopaksuuteen.
Loppukatselmuksessa todetaan, että kaikki toimii ja kalusteet on hyvin asennettu mm. vikavirtasuojat ja veden virtaaminen lattiakaivoon.
Kylpyhuoneen muutostyöstä tehdään raportti, jossa on päivämäärät, jolloin tarkastukset on tehty ja kuvat kohteesta eri vaiheissaan.
Muutostyökatselmukset ovat osakkaalle maksullisia. Lasku katselmuksista lähetetään, kun urakka on päättynyt ja loppukatselmus on pidetty. Laskun liitteenä on raportti katselmuksista.
Tee muutostyöilmoitus täältä.
Milloin remontista pitää ilmoittaa?
Osakas saa remontoida asuntoaan, mutta remontin saa käynnistää vasta, kun on saanut taloyhtiön luvan. Kun suunnittelet remonttia asuntoosi, muista tehdä siitä remontti- eli muutostyöilmoitus isännöintiyritykseen. Ilmoitus tarvitaan esimerkiksi asuntokauppojen tietoihin sekä naapureiden huomioimiseksi. Ilmoituksella voit myös saada mahdollista hyvitystä taloyhtiöremontissa.
Ilmoita muun muassa näistä remonteista:
- Astianpesukoneen asentaminen, jos koneen vesi- ja viemäriletkulle tai sähköjohdolle ei ole liitäntävalmiutta
- Hanan vaihtaminen
- Ilmalämpöpumpun asentaminen
- Integroidun lieden, liesikuvun tai ilmanvaihtoon kytketyn liesituulettimen poistaminen tai asentaminen
- Keittiökaappien vaihtaminen
- Keittiön siirtäminen toiseen huonetilaan
- Kylpyhuoneen oven uusiminen
- Kylpyhuoneremontti
- Lattiamateriaalien uusiminen (muovimaton tilalle laminaatti tai parketti)
- Osakashallinnassa olevan pihanmuutostyöt
- Parvekkeen lasien asennus tai uusiminen
- Parvekkeen lattian pinnoitteen vaihtaminen
- Pyykinpesukoneen asentaminen, jos koneen vesi- ja viemäriletkulle tai sähköjohdolle ei ole liitäntävalmiutta
- Saunan rakentaminen
- Sähkö-, putki- ja viemäriasennukset
- Terassin rakentaminen
- Ulko-oven ovisilmän tai turvalukon asentaminen
- Väliseinän purkaminen tai rakentaminen
- Wc-istuimen vaihtaminen
Taloyhtiö on rakennettu ennen vuotta 1994, joten ennen remonttia on tehtävä asbestikartoitus.
Remontin tekijä vastaa ilmoituksen käsittelystä aiheutuvista kustannuksista. Osakas vastaa myös työn toteuttamiseen liittyvistä taloyhtiön valvontakuluista.
Kaikesta ei kuitenkaan tarvitse ilmoittaa, esimerkiksi tapetoinnista ja seinien maalaamisesta. Jos olet epävarma, pitääkö remontista ilmoittaa, ole yhteydessä isännöintiyritykseen.
Milloin remontista pitää ilmoittaa?
Osakas saa remontoida asuntoaan, mutta remontin saa käynnistää vasta, kun on saanut taloyhtiön luvan. Kun suunnittelet remonttia asuntoosi, muista tehdä siitä remontti- eli muutostyöilmoitus isännöintiyritykseen. Ilmoitus tarvitaan esimerkiksi asuntokauppojen tietoihin sekä naapureiden huomioimiseksi. Ilmoituksella voit myös saada mahdollista hyvitystä taloyhtiöremontissa.
Ilmoita muun muassa näistä remonteista:
- Astianpesukoneen asentaminen, jos koneen vesi- ja viemäriletkulle tai sähköjohdolle ei ole liitäntävalmiutta
- Hanan vaihtaminen
- Ilmalämpöpumpun asentaminen
- Integroidun lieden, liesikuvun tai ilmanvaihtoon kytketyn liesituulettimen poistaminen tai asentaminen
- Keittiökaappien vaihtaminen
- Keittiön siirtäminen toiseen huonetilaan
- Kylpyhuoneen oven uusiminen
- Kylpyhuoneremontti
- Lattiamateriaalien uusiminen (muovimaton tilalle laminaatti tai parketti)
- Osakashallinnassa olevan pihanmuutostyöt
- Parvekkeen lasien asennus tai uusiminen
- Parvekkeen lattian pinnoitteen vaihtaminen
- Pyykinpesukoneen asentaminen, jos koneen vesi- ja viemäriletkulle tai sähköjohdolle ei ole liitäntävalmiutta
- Saunan rakentaminen
- Sähkö-, putki- ja viemäriasennukset
- Terassin rakentaminen
- Ulko-oven ovisilmän tai turvalukon asentaminen
- Väliseinän purkaminen tai rakentaminen
- Wc-istuimen vaihtaminen
Taloyhtiö on rakennettu ennen vuotta 1994, joten ennen remonttia on tehtävä asbestikartoitus.
Remontin tekijä vastaa ilmoituksen käsittelystä aiheutuvista kustannuksista. Osakas vastaa myös työn toteuttamiseen liittyvistä taloyhtiön valvontakuluista.
Kaikesta ei kuitenkaan tarvitse ilmoittaa, esimerkiksi tapetoinnista ja seinien maalaamisesta. Jos olet epävarma, pitääkö remontista ilmoittaa, ole yhteydessä isännöintiyritykseen.
- Tee postiin ja maistraattiin muuttoilmoitus viimeistään viikon kuluessa muutosta. Aikaisintaan sen voi tehdä kuukautta ennen muuttopäivää.
- Ilmoita muutostasi myös huolto- ja isännöintiyhtiölle. Tee muuttoilmoitus täältä.
- Sovi internet-yhteyden siirrosta ajoissa operaattorin kanssa, jotta vältyt katkoksilta verkon käytössä.
- Tee sähkösopimus uuteen osoitteeseen soittamalla sähköyhtiöön.
- Osta kotivakuutus.
Asunto-osakkeiden saannolla tarkoitetaan yleensä asunto-osakkeiden siirtymistä luovuttajalta luovutuksensaajalle kaupan, lahjan, perinnön tai testamentin kautta. Asunto-osakkeet voivat myös jäädä jakamattomalle kuolinpesälle. Saannon johdosta tapahtunut osakkeiden siirtyminen tulee rekisteröidä osakeluetteloon. Muutos on merkittävä viivytyksettä, kun siitä on esitetty luotettava selvitys. Käytännössä asunto-osakeyhtiön isännöitsijä tekee tämän. Rekisteröinti edellyttää saantoa koskevien asiakirjojen toimittamista asunto-osakeyhtiölle eli isännöintiyritykselle.
Osakekaupoissa on toimitettava isännöitsijälle seuraavat asiakirjat:
- Osakekirja tai osakekirjan jäljennös siirtomerkintöineen
- Asuntokauppakirja
- Verotoimiston leimaama selvitys varainsiirtoveron maksamisesta tai kiinteistönvälittäjän allekirjoittama kappale varainsiirtoverolaskelmasta
- Virkatodistus (josta selviää onko myyjä avioliitossa vai naimaton) tai puolison suostumus yhteisenä kotina käytettävän huoneiston myymisestä
- Mahdollinen ositustodistus selvityksineen lainvoimaisuudesta
Jos olet saanut osakkeet lahjana tulee lisäksi toimittaa lahjakirja.
Lahjan saajan ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa lahjasta.
Jakamattoman kuolinpesän osakkaiden on toimitettava isännöitsijälle seuraavat asiakirjat:
- Osakekirja (Osakekirjalla todennetaan, että osakekirja on kuolinpesän hallinnassa)
- Perukirja
- Lisäksi sukuselvitys, mikäli perukirja ei ole maistraatissa tarkastettu
Perinnön johdosta asunto-osakkeet saavan tulee toimittaa osakkeiden merkitsemistä varten seuraavat asiakirjat:
- Perukirja
- Lisäksi sukuselvitys, mikäli perukirja ei ole maistraatissa tarkastettu
- Perinnönjakokirja
- Osakekirja tai osakekirjan jäljennös siirtomerkintöineen
- Pesän ulkopuolisilla varoilla lunastetun osuuden osalta selvitys varainsiirtoveron maksamisesta, eli verotoimiston leimaama selvitys varainsiirtoveron maksamisesta tai kiinteistönvälittäjän allekirjoittama kappale varainsiirtoverolaskelmasta
10 vinkkiä tulipalon ehkäisyyn
Voit vähentää ja ennaltaehkäistä tulipalon riskejä ja kodin palovaaroja etukäteen näillä vinkeillä.
- Tutustu taloyhtiön pelastussuunnitelmaan. Selvitä, mitä kautta poistut asunnostasi tulipalon sattuessa.
- Tarkista palovaroittimen toiminta kerran kuussa ja vaihda tarvittaessa paristot. Asunnossa pitää olla yksi palovaroitin jokaista 60 neliötä kohden ja asunnon joka kerroksessa omansa. Taloyhtiö vastaa sähköverkkoon kytkettyjen palovaroittimien kunnossapidosta.
- Hanki kotiin sammutuspeitto.
- Polta kynttilää vain palamattomalla alustalla. Älä jätä palavaa kynttilää vartioimatta.
- Ole varovainen, jos tupakoit.
- Noudata sähkölaitteiden käyttöohjeita ja korjauta vialliset laitteet ja johdot ammattilaisella. Älä jätä laitteita latautumaan, kun lähdet pois kotoa. Käytä vain ehjiä ja hyväkuntoisia latureita. Varoitusmerkki on laturin tai laitteen kuumeneminen latauksen aikana.
- Lieden, uunin, mikroaaltouunin tai television päällä ei saa olla mitään tavaraa.
- Kiuasta, patteria tai lämmitintä ei saa peittää. Kuivata pyykit muualla kuin saunassa.
- Anna takkasi hiilloksen hiipua rauhassa. Sulje savupelti vasta, kun hiillos on sammunut kunnolla.
- Porraskäytävissä ei saa säilyttää tavaraa, esimerkiksi lastenrattaita tai asuntokohtaisia kynnysmattoja.
Ensimmäiset sekunnit ovat ratkaisevan tärkeitä palontorjunnassa. Jos naapurissa palaa tai porrashuoneessa on savua, soita hätänumeroon 112 ja pysy sisällä asunnossasi ovet suljettuina.
Jos palo syttyy asuntosi keittiössä, sammuta liesituuletin ja tukahduta palo kattilan kannella tai sammutuspeitteellä. Älä käytä vettä rasvapalon sammuttamiseen.
TALOYHTIÖN SAUNA ON TARKOITETTU TALOSSA ASUVILLE! Vuoroajat on ilmoitettu pukuhuoneiden vuorolistalla. Saunojien on noudatettava saunassa olevia sääntöjä ja jätettävä saunaosasto siistiin kuntoon seuraavalle saunojalle. Makkaran paisto on kiukaassa kielletty. Kotieläimiä ei saa tuoda saunaosastoon. Saunamaksu on hallituksen määrittelemä kuukausittainen maksu, joka maksetaan kuukausittain eräpäivään mennessä vastikemaksun yhteydessä. Voit tiedustella vapaita saunavuoroja isännöintiyrityksestä.
Omaa käytössä olevaa autopaikkaa tai saunavuoroa ei saa siirtää toiselle asukkaalle tai muuton yhteydessä uudelle huoneiston omistajalle, vaan kaikki varaukset tapahtuvat isännöintiyrityksen kautta.
Huonelämpötila on parhaimmillaan 20-22℃. Liian korkea yli 23 asteen lämpötila ei ole ihmisen terveydelle hyväksi ja lisäksi se lisää energiankulutusta ja aiheuttaa tunkkaisuuden tunnetta asuntoon. Alle +18℃ lämpötiloissa ilman suhteellinen kosteus voi kasvaa niin suureksi, että rakenteisiin alkaa pesiytyä sieniä ja muita mikro-organismeja. Sopiva ja terveellisin huoneilman kosteus on 30-40 %. Liiallinen huoneilman kosteus aiheuttaa kosteuden tiivistymistä rakenteiden pinnalle ja lisää mikrobien kasvua.
Asuntojen lämpötilaan vaikuttaa huoneistossa olevien patteriventtiilien säätäminen sekä etenkin taloyhtiön koko patteriverkoston perussäätöjen kunnossapito. Mikäli huonelämpötilat eri asunnoissa vaihtelevat enemmän kuin +/- 2 astetta, on syytä suorittaa patteriverkoston perussäätö. Kun patteriverkosto on perussäädetty, on hyvä taso huonelämpötilan vaihteluille +/- 1℃ eli huonelämpötilat ovat kahden asteen sisällä. Välttävällä taso on silloin, kun huonelämpötilat poikkeavat +/- 1,5℃ eli huonelämpötilat ovat kolmen asteen sisällä.
Asumisterveysohje
Sosiaali- ja terveysministeriö on laatinut asumisterveysohjeen, jonka noudattamista valvovat kuntien terveystarkastajat tai joissain kunnissa ympäristötarkastajat. Asumisterveysohjessa on määritelty hyväksi asuntojen sisälämpötilaksi 21 astetta. Terveydellinen haitta aiheutuu ohjeen mukaan, jos huonelämpötila laskee alle 18 asteen. Huoneilman lämpötila ei saa kohota yli 26 asteen, ellei lämpötilan kohoaminen johdu ulkoilman lämpimyydestä. Lämmityskaudella huoneilman lämpötilan ei tulisi ylittää 23-24 astetta.
Sisäilmayhdistys
Sisäilmayhdistyksen suositus huonelämpötilaksi on 20-22 astetta. Liian korkea huonelämpötila aiheuttaa kuivuuden tunnetta, väsymistä, keskittymiskyvyn alenemista, atoopikoille hengitysoireita ja ihosairauksista kärsiville oireita. Liian korkean lämpötilan on havaittu joissain tapauksissa kiihdyttävän kaasumaisten epäpuhtauksien vapautumista rakenteista ja huonekaluista. Sisäilmayhdistyksen mukaan liian matala huonelämpötila alentaa asumisviihtyvyyttä ja pitkäaikainen oleskelu saattaa aiheuttaa terveyshaitan. Alhaiset pintalämpötilat keräävät kosteutta, joista saattaa aiheutua kosteus- ja homevaurioita. Myös lattian alhainen pintalämpötila on pienille lapsille haitallinen.
Mistä ja miten huonelämpötila mitataan?
Huonelämpötila voidaan mitata mistä tahansa oleskeluvyöhykkeeltä 1,1 metrin korkeudelta. Oleskeluvyöhyke on huoneen osa, jonka alapinta rajoittuu lattiaan, yläpinta on vähintään 1,8 metrin korkeudella lattiasta ja sivupinnat 0,6 metrin etäisyydellä seinistä tai vastaavista kiinteistä rakennusosista. Tavanomaisia mittauspaikkoja on olohuoneen sohvapöytä, makuuhuoneessa sängyn päältä ja keittiössä pöydältä. Mittaus tulee tehdä vain mittarilla, joka on lämpötilan näytön osalta tarkistettu.
Seloste tietosuoja-asioista taloyhtiössä
Asunto-osakeyhtiö
25.5.2018
Asunto-osakeyhtiömme henkilötietojen käsittelyyn liittyvissä kysymyksissä voitte olla yhteydessä isännöintiyritykseemme.
Taloyhtiössämme kerätään henkilötietoja, jotta voidaan ylläpitää taloyhtiön lakisääteisiä ja muita välttämättömiä rekistereitä yhtiön talouden, hallinnon ja teknisen ylläpidon hoitamiseen. Tietojen käsittelijänä toimii etupäässä isännöintiyritys.
Keskeisiä rekistereitä ja niissä olevia tärkeimpiä henkilötietoja ovat
– Osakeluettelo ja tieto osakkeen aikaisemmista omistajista
Lakisääteiset tiedot kuten
> omistajan nimi ja postiosoite
> syntymäaika
> muun huoneiston hallintaoikeuden haltijan nimi
– Kunnossapito- ja muutostyörekisteri (Remonttirekisteri)
- osakkaan nimi ja postiosoite
- sähköpostisoite
- puhelinnumero
- yhteyshenkilön vastaavat yhteystiedot,
- urakoitsijan ja muiden mahdollisten osapuolten nimet ja yhteystiedot
– Asukasrekisteri
- huoneiston tiedot
- huoneistossa asuvien etu- ja sukunimet
- syntymäaika
- sähköpostiosoitteet
- puhelinnumerot
- muuttoajankohdat
Taloyhtiössä voi lisäksi olla tallentava kameravalvonta tai sähköinen kulunvalvonta- tai lukitusjärjestelmä. Tällaisessa tilanteessa tallentavan valvontakameran sekä sähköisen kulunvalvonnan henkilötietoja voivat tarkastella vain esitutkintaviranomaiset tai ulkoistettu palveluntuottaja kuten vartiointiliike.
Henkilötiedot saadaan yhtiömme osakkailta ja asukkailta itseltään ja niitä voidaan lisäksi päivittää viranomaislähteistä tai muilta palveluntarjoajilta, millä varmistamme rekistereissä olevan tiedon ajantasaisuuden.
Henkilötietoihin on pääsy isännöintiyrityksellä, yhtiömme hallituksella, toiminnantarkastajalla ja/tai tilintarkastajalla omien tehtäviensä hoitamiseksi sekä mahdollisesti perintäyhtiöllä vastikesaatavien ja muiden mahdollisten saatavien perinnän toteuttamiseksi. Lisäksi tietoja voidaan luovuttaa talon asukkaalle, osakkaalle tai viranomaiselle lainsäädännön edellyttämällä tavalla.
Kaikki henkilötietojen käsittely tapahtuu kunnioittaen rekisterissä olevien henkilöiden yksityisyyttä ja saadut luottamukselliset tiedot pidetään salassa.
Taloyhtiömme varmistaa, että yhtiön tiedossa ja hallussa olevat henkilötiedot suojataan asianmukaisesti ja edellyttää tätä myös omilta sopimuskumppaneiltaan, joille tietoa siirretään. Käytännössä taloyhtiön käsittelemät henkilötiedot voivat sijaita ulkopuolisten palveluntarjoajien palvelimilla tai laitteilla. Paperiset asiakirjat säilytämme lukitussa tilassa.
Rekisteröidylle kuuluvat oikeudet turvaamme kaikille rekisteröidyille.
Kaikki taloyhtiön asukkaat tarvitsevat asuntonsa suojaksi kotivakuutuksen. Kotivakuutuksen ehdot kannattaa tarkastaa vähintään muuttojen yhteydessä.
Oletpa osakas tai vuokralainen, sinun pitää vakuuttaa kotisi irtaimisto, ettet jää tyhjän päälle onnettomuuden sattuessa. Kotivakuutus turvaa yleensä henkilökohtaiselle irtaimistolle koituneet vahingot esimerkiksi varkauden tai naapurin vesivahingon kohdalla. Kotivakuutukseen on järkevää liittää myös vastuuvakuutus, joka korvaa asukkaan itse aiheuttamia vahinkoja.
Kiinteistövakuutuksella taloyhtiö on vakuuttanut kiinteistön ja rakennukset.
Kiinteistövakuutus korvaa vakuutetulle omaisuudelle aiheutuneen äkillisen ja ennalta arvaamattoman omaisuusvahingon, jonka aiheuttajana on vakuutusehdoissa määritelty syy. Näitä voivat olla esimerkiksi tulipalo, putkivuoto, murto tai vahingonteko tai sähkötekniikan rikkoontuminen.
Pähkinähoidon vastuuvakuutukset hoitaa vakuutusmeklari Howden Finland Oy.
Maksut on suoritettava yhtiön tilille viimeistään eräpäivään mennessä.
Huomaattehan, että samalla vastikelapulla maksetaan seuraavat 12 kuukautta samaa viitenumeroa käyttäen. Erillisiä kuukausikohtaisia tilillepanolappuja ei jaeta.
Muutokset maksuperusteissa (esim. asukkaiden lukumäärä, autopaikat) on ilmoitettava välittömästi.
Asuntoyhtiössä on käytössä korko-ohjelma, joten erääntyneille saataville lasketaan korkolain mukainen viivästyskorko. Erääntyneet ja maksamattomat korot laskutetaan jälkikäteen. Lisäksi laskutetaan perintäkuluna 5,00 €/perintätapahtuma. Kolmen kuukauden jälkeen ryhdytään asunto-osakeyhtiölain mukaisiin perintätoimenpiteisiin.
Toggle Content
Yleistä taloyhtiöiden vedenkulutuksesta:
- Osuus hoitokuluista 8 %
- Kerrostaloissa kulutus keskimäärin 155 l/as/vrk
- Kalleinta lämmin vesi, jonka osuus voi olla jopa 30 % lämmityskustannuksista
Miten voit vähentää vedenkulutusta:
- Ilmoita heti vuotavista hanoista ja WC-kalusteista taloyhtiön edustajalle.
- WC-istuimen huuhtelulaitteiden vuodot voidaan havaita esimerkiksi laittamalla wc-paperin pala pöntön sisäseinälle ja seuraamalla, kastuuko se.
- Yksi jatkuvasti vuotava WC-istuin aiheuttaa vuositasolla noin 260 m3 ylimääräisen vedenkulutuksen. Vesi- ja jätevesilaskua yksittäisen asunnon kohdalta tämä voi nostaa jopa noin 1050 eurolla.
- Ilmoita taloyhtiön edustajalle, jos hanasta tulee vettä roiskimalla eli suurella paineella.
- Tarkkaile omia tottumuksiasi suihkuveden juoksuttamisen suhteen:
- Sulje suihkuhana saippuoinnin ajaksi.
- Kahden minuutin suihku kuluttaa vettä 24 litraa ja 10 minuutin suihku jo 120 litraa!
- Suihkuvedestä noin 60 % on lämmintä vettä.
- Lämmin vesi on noin kaksi kertaa kalliimpaa kuin kylmä vesi.
- 10 minuutin suihku maksaa noin euron.
- Pese täysiä koneellisia astioita ja pyykkiä. Jos peset vajaita koneellisia, käytä säästöohjelmia.
- Älä juoksuta vettä tiskatessasi käsin. Käsin tiskaus kuluttaa 2–5 kertaa enemmän vettä kuin konetiskaus.
- Älä jätä vettä juoksemaa, kun peset hampaat. Käytä mieluummin hammasmukia.
- Kahden minuutin hampaiden harjauksen aikana vettä valuu viemäriin noin 12 litraa, jos hana on auki.
- Hammasmukia käyttäessä vedenkulutuksessa päästään noin 0,3 litraan/hammaspesu.
YHTIÖKOKOUS TALOYHTIÖSSÄ
Taloyhtiössä ylin päätäntävalta on yhtiökokouksella, jossa päätetään taloyhtiötä ja osakkaita koskevista asioista.
Yhtiökokoukseen kannattaa osallistua, sillä siellä päätetään taloyhtiötä koskevista asioista. Se on myös osakkaan tärkein vaikutuskanava taloyhtiössä ja siellä saa tietoa siitä, miten omaa omaisuutta hoidetaan. Yhtiökokouksessa myös valitaan taloyhtiölle hallitus.
Taloyhtiön yhtiökokouksessa pääsee vaikuttamaan omiin asumiskustannuksiinsa, sillä siellä tehdään kiinteistön kuntoon vaikuttavia päätöksiä. Näillä päätöksillä on puolestaan vaikutus asuntojen arvon kehittymiseen.
Yhtiökokoukseen osallistuva ei sitoudu mihinkään eikä ketään voi esimerkiksi valita hallitukseen ilman hänen omaa suostumustaan.
Taloyhtiön yhtiökokouksen asioita ovat muun muassa:
- talousarvio
- vastikkeiden sekä vesi- ja muiden maksujen suuruus
- tilinpäätöksen vahvistaminen
- kunnossapitotarveselvitys
- selvitys yhtiössä suoritetuista kunnossapito- ja muutostöistä
- hallituksen jäsenten palkkiot
- hallituksen jäsenten valinta
Taloyhtiön varsinainen yhtiökokous pidetään kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Varsinaisia yhtiökokouksia voi olla useampia vuodessa, jos yhtiöjärjestys niin määrää. Tarvittaessa voidaan järjestää myös ylimääräisiä yhtiökokouksia.
Kuka saa osallistua?
Yhtiökokoukseen ja päätöksentekoon saavat osallistua kaikki osakkaat. Edellytyksenä on, että osakas on merkitty osakasluetteloon tai hän esittää yhtiökokouksessa selvityksen omistusoikeudestaan. Lisäksi kokoukseen saavat osallistua isännöitsijä ja hallituksen jäsenet.
Yli viiden asunnon yhtiössä myös vuokralainen voi osallistua yhtiökokoukseen, kun käsitellään asioita, jotka vaikuttavat merkittävästi hänen kotinsa tai taloyhtiön yhteisten tilojen käyttöön. Vuokralainen voi äänestää yhtiökokouksessa, kun hän edustaa yhtiökokouksessa vuokranantajaansa.
Järjestyssäännöt
Kiinteistön alueella ja rakennuksissa on noudatettava viranomaismääräysten lisäksi näitä järjestyssääntöjä.
Huoneistoissa on vältettävä naapureiden häiritsemistä. Naapureille on annettava yörauha klo 22.00-07.00.
Huoneistoja on hoidettava huolellisesti. Vesivuodoista ja muista johtovaurioista sekä rakenteiden sisäpuolisista vioista on viipymättä ilmoitettava yhtiön edustajalle.
Melua aiheuttavat korjaus- ja muutostyöt on tehtävä arkipäivisin ja niin, ettei niistä aiheudu naapureille kohtuutonta häiriötä. Melua aiheuttavat työt on lopetettava viimeistään klo 20.00.
Vesi- ja sähkölinjojen sulkeminen on pyydettävä aina huoltoyhtiöltä.
WC- ja muihin viemäreihin ei saa kaataa tai päästää jätteitä, jotka saattavat aiheuttaa niiden tukkeutumisen tai vaurioitumisen, eikä myöskään ongelmajätteitä. Erityisesti on huomioitava, että kissanhiekan kaataminen viemäriin on kielletty.
Lintujen ruokkiminen on sallittu ainoastaan asianmukaisilla lintulaudoilla.
Asukkaiden on huolehdittava huoneiston riittävästä tuuletuksesta kosteusvaurioiden estämiseksi.
Huoneistojen ulkopuolella on kotieläimet pidettävä kytkettyinä, eivätkä ne saa häiritä talon asukkaita eikä aiheuttaa häiriötä huoneistossa yksin ollessaan. Kotieläinten ulkoiluttaminen on kielletty lasten leikkeihin varatuilla paikoilla ja niiden välittömässä läheisyydessä, eivätkä ne saa liata yhtiön rakennusta tai kiinteistön aluetta.
Järjestyssääntöjen rikkominen saattaa aiheuttaa vahingonkorvausvelvollisuuden ja johtaa asunto-osakeyhtiölain mukaiseen varoitusmenettelyyn.
Vuodevaatteiden ja mattojen tomuttaminen on sallittu vain tähän tarkoitukseen varatuilla alueilla piha-alueella.
Talousjätteet sekä muut roskat on vietävä
viranomaismääräysten mukaisesti lajiteltuina ja paketoituina niille varattuihin jäteastioihin. Muiden kuin talousjätteiden poiskuljettamisesta on asukkaiden itse huolehdittava.
Nurmikoiden ja istutusten vahingoittaminen on ehdottomasti kielletty.
Ajoneuvojen pysäköinti on sallittu yhtiön luvalla vain niille varatuilla paikoilla, autojen pesu ei ole sallittua.
Yhteisissä tiloissa on liikuttava meluttomasti ja tarpeeton oleskelu on niissä kielletty.
Tavaroita saa säilyttää vain niille varatuissa tiloissa.
Yhteisten tilojen käytössä on noudatettava siisteyttä ja järjestystä.
Mainosten ja kilpien kiinnittäminen ja antennien asentaminen on sallittu vain yhtiön luvalla.
Kukaan ei saa käyttäytymisellään tai muulla tavoin tarpeettomasti häiritä toisten asumisviihtyvyyttä. Talossa asuvien on muutoinkin noudatettava normaalin kotirauhan edellyttämiä käytöstapoja. Talon asukkaiden on huolehdittava siitä, että myös heidän vieraansa noudattavat näitä järjestyssääntöjä.